
מעולם לא היה תזמון נכון יותר להשיק ג'יפון חשמלי עממי.
עדר צופה במחירים המטפסים, בעמדות הטעינה שצצות כמו פטריות אחרי הגשם וממהר לצאת ולסגור עסקה. מצויד בכרטיס האשראי הוא דופק על דלתות סוכנויות החשמ-סיניות (כמו MG או ג'ילי) אך אולם התצוגה ריק ממכוניות, הפאניקה רק גוברת, חיפוש מציאות באינטרנט מגלה מודעות למכירת חשמליות משומשת ביותר יקר ממחיר אחת חדשה. שם הוא כבר קורס טוטאלית. הרכבת החשמלית יצאה מהתחנה והוא הפראייר היחיד שאינו עליה, ממש כמו הפעם ההיא שהאחיין הציע לקנות ביטקוין בחצי דולר. הפעם זה לא יקרה שוב!
לחץ, לחץ.
בחאן שחרות הישן, הזמן האט. שיחות מעוטות מילים החליפו את הקליטה הסלולרית ומסעות הגמלים של ספי הנגבי העניקו לאורחים הרפויים טעימה מהחיים שלפני המצאת הגלגל. השבוע, בחדר המצגות של המלון היקר בארץ- "ששת החושים", שנבנה על חורבות אותו החאן על פסגת מצוק הפונה לירדן, נפרסה התוכנית החפוזה להמשך הפלישה.
הטלפונים של קבוצת עיתונאי הרכב לא נחו לרגע, לכל אחד יש שכן, מכר, או ספר כלבים שקלט את שבבי המתרחש במדיה החברתית ומנסה להשתמש בקשריו כדי לדלות פרטים לפני כולם - כמה היא עולה? איך הסוללה? שווה לבטל את הזמנת הסינית הפלונית שביצעתי לפני חצי שנה? מהר, מהר, השעון דופק!
הפעם מדובר בחברה סינית יחסית ותיקה, שהחלה דרכה בייצור סוללות לטלפונים ניידים בסוף שנות התשעים וצמחה די מהר להיות מעצמת תחבורה חשמלית, בעיקר בתחום האוטובוסים (כבר לפני עשור עלו כמה אוטובוסים חשמליים שלה ארצה), אך יתרונה העיקרי על היצרניות הסיניות הצעירות הוא בבעלות כל שרשרת האספקה, החל מכריית הליתיום (שלפעמים נעשית בצורה פחות הוגנת ), ייצור הסוללה, השבבים והמנועים. כלומר שבמגפה הבאה, שעלת הקרוקודיל למשל, היא לא אמורה להיתקע בלי חלקים.
יבואן חדש בשוק
כדי לייבא את המעצמה הסינית ארצה, מהר, ובכמויות, התאחדה קבוצת שלמה מחזיקת הזיכיון עם קבוצת אלייד, בעלת צ'מפיון מוטורס יבואנית קונצרן פולקסווגן, ומכאן השם המתוחכם - שלמה-מוטורס, ומה לגבי המותג עצמו? שמו הלא קליט הוא- B.Y.D - "בנה את החלום שלך". שלי בטוח לא נראה ככה, אבל יאללה, מה יש לכם להציע?

בתור התחלה, לא פחות משלושה דגמים שונים
מיקרוואן (בעיצוב שטח כמובן) 7 מקומות בשם TANG, עם שני מנועים חשמליים, הנעה כפולה ו- 520 (!) כוחות סוס. הסוללה הענקית שלו אמורה להספיק ל- 400 קילומטר בנסיעה משולבת, או- 530 ק"מ בנהיגה עירונית, לפי תקן WLTP (מהניסיון שלנו, יש להפחית מהתקן 20-25 אחוזים כדי להגיע לטווח האמיתי). על טנג הזריז מבקשים BYD מחיר "צנוע"- 290,000 שקלים, 60 א"ש פחות ממרצדס חשמלית בעלת 7 מושבים וטווח דומה (אך מנוע חלש בהרבה)
HAN, סאלון-ספורטיבית, עם עיצוב מוצלח למדי ומכלולים חשמליים זהים לאלו שב-TANG, אך בזכות משקלה וצורתה ביצועים וטווח טובים בהרבה - 3.9 שניות למאה, 520 קילומטר משולב. 300,000 שקלים, מחיר זהה לטסלה מודל 3 פרפורמנס. עבורי היא המכונית המסקרנת שבחבורה, אך טרם התאפשר לנהוג באחת.
המכונית השלישית היא המושכת ביותר לעדר - ATTO-3. עם מימדים דומים לקיה ספורטאז', מציע אטו-3 ספסל אחורי מרווח עם רצפה שטוחה ותא מטען לגמרי מספק. העיצוב החיצוני אירופאי לכל דבר אך בפנים התמונה לא יכולה להיות יותר שונה, עם עיצוב מאוד, נקרא לזה, אמיץ. יש כאן יציאות נחמדות כמו מיתרי גומי בדלתות שהילדים יכולים לפרוט עליהם (ועל העצבים שלכם) כמו על גיטרה קטנה, ומסך מרכזי שיודע לסובב עצמו פיזית 90 מעלות ובעצם להפוך מאופקי לאנכי וחזור חלילה, לפי צורך האפליקציה שבשימוש. מאוד מפתה לקרוא לזה גימיק מיותר, אבל זה די גאוני, למרות שבשלב זה עדיין אין אפשרות לשיקוף הטלפון במסך, וגם לא להתקין שום אפליקציית ניווט. B.Y.D מבטיחים שיתקינו בכל המכונית אנדרואיד-אוטו ואפל-קארפליי בעדכון תוכנה מרחוק תוך גג חצי שנה מהיום, מקווה שהם יעמדו בכך. ללא שיקוף, המסך הענק שווה לבריכה ריקה ממים.
סביב אותו המסך תמצאו שלל קווים, משטחים, מרקמים וצבעים, גלגל ההגה לבדו כולל חמישה צבעים שונים, ודרכו מתגלה לוח מחוונים שהוא בעצם מסך צבעוני קטן שנראה כמו מחשבה לאחר מעשה ואת הנתונים החשובים שבו יש לפעמים לחפש בצמצום עיניים. בנוסף, הדלקת הפנסים הראשיים מכניסה את צמד המסכים למצב "לילה", כך שבאור יום מאוד קשה לראות את התצוגה.
סחורה חמה, לא לגמרי במובן הנכון.
בוני החלומת מתפארים במערכת ויסות תרמי של הסוללה, כדי לאפשר לה לעבוד בתנאי מזג אוויר קיצוניים, הרבה יותר קיצוניים מאלו ששררו ביום ההשקה, אך את המזגן כנראה לא עדכנו על תנאי העבודה, ושילוב של פתחי מיזוג מאוד-מאוד נמוכים (הכי נמוכים שנתקלנו בהם למען האמת) עם יחידת קירור שלטענתם מיועדת לשווקים אירופאים קרירים, פשוט לא עושה את העבודה בצורה מספיק טובה. תחת השמש היוקדת, את הדממה החשמלית מפר רעש מפוח הנסחט למקסימום.
יש בכלל מה לדבר על התנהגות?
האמת שכן. אמנם אין לאטו-3 שני מנועים כמו בדגמים האחרים, אלא רק מנוע קדמי עם 200 וטיפה כוחות סוס, אבל יחסית לחשמלי הוא לא כבד מדי (1,750 ק"ג) ויש בו איזון לא רע בכלל, שזה מה שבאמת חשוב. רגישות הדוושות נכונה, הבלימה שהיא נקודת תורפה רצינית בחשמליות די צפויה, ההיגוי סביר לגמרי ואם לא ידחק לגבול הטעם הטוב, אטו-3 לא יאבד את קור רוחו. הודות למתלה אחורי נפרד, נוחות הנסיעה הבין-עירונית לא רעה בכלל, ויכול מאוד להיות שגם זו העירונית, אך לא פגשתי בשום עיר אמיתית (סליחה, מצפה רמון) בדרכי כך שלא אוכל להתחייב על כך.
בתחילת הדרך סוללת אטו-3 הבטיחה שתתן לי גב 420 קילומטרים, אך אחרי 300 בלבד של נסיעה בין-עירונית במהירות יום-יומית ריאלית היא הוציאה לשון והתחננה למנת הטעינה שלה. יכול להיות שאחרי כמה מחזורי טעינה היא תתבגר ותשתפר (זו הטענה הרווחת, אני בינתיים חושב שזה בולשיט של אנשי מכירות) אך אפילו אם זה יקרה, קשה להאמין ש- 400 קילומטר בטעינה אחת זה משהו אפשרי כאן.

פערי תרבות
נכון, המזרח יודע לייצר ג'אנק, כמו רובה המים הזה שקניתם בפורים, והפסיק לעבוד אחרי שלוש לחיצות, אבל בסופו של דבר הכל עניין של ביקוש, אחרי הכל זה בדיוק מה שהיה צפוי ממנו, אך כאשר מתבקשים לייצר מחשב של אפל למשל, שיעבוד יותר שנים מהלברדור שלכם, הם לגמרי מסוגלים.
אופן הפעולה הזריז של היצרנים הטריים תפס את יצרני הרכב הוותיקים ביותר עם המכנסיים למטה, אך ברור לכולם שדגל לבן אינו מונף ואת פער יכולת הייצור (והמחיר לצרכן שנובע מכך) ידביקו רוב המותגים המבוססים תוך שנים בודדות. זוהי שעת השין של היצרנים הסיניים להתנפל על שווקים חדשים, אך התחרות האמיתית תהיה להוכיח את זכות קיומם לאורך זמן, ולשם כך יהיה עליהם לבנות איזשהו חיבור מותג-לקוח או נחשקות ייחודית. את התוכנית הזו טרם ראינו.
אה כן, המחיר!
שלמה-מוטורס הוקמה והצליחה להביא ארצה מותג שלם בפרק זמן חסר תקדים, זה לא פשוט כלל ועשו זאת כך מכיוון שהם מבינים טוב מאוד בדיוק כמה התקופה הזו עשויה להיות מכריעה עבורם, ממש עכשיו לפני העלאת המס הצפויה על מכוניות חשמליות והיברידיות-נטענות בינואר הקרוב (ככל הנראה, בעשרה אחוזים בערך), בזמן ששאר היבואנים ריקים ממכוניות. זהו הרגע לרכב על הגל ולהציף את השוק במכוניות, אבל כדי למכור כמו לחמניות אסור לבקש מחיר גבוה מדי, מצד שני צריך גם להשאיר מקום תמרון להנחה עבור ציי-רכב ואפס קילומטר למיניהם (התמחות של שלמה אחרי הכל) ואולי גם להתכונן למחיר של שנה הבאה. 156,500 הוא תג המחיר שהוצמד לאטו-3, אם תרצו מסך גדול יותר כמו בתצלומים, תא מטען חשמלי ותאורת אווירה רוקדת (איך אפשר בלי) זה יעלה לכם עוד 8,500 שקל, המחיר לא כולל עמדת טעינה.
הרכבת יוצאת מהרציף.